Cilla bakar

Julgodis

Av Cecilia - 2015-12-12 15:48

Julgodis





Ni vet väl att det finns många goda recept


här på bloggen med julgodis.


Bara att söka under fliken godis eller jul


så finner ni det!

  


 



Nyttiga chokladknappar

Av Cecilia - 2015-12-12 15:35

Nyttiga

Chokladknappar




Kan man göra nyttigt julgodis?

Ja, hyfsat iallafall. Med mörk choklad, minst 70%

samt sockerfri, och lite nötter på det mår man bra,

och det är så gott!

Enklare godis kan det inte bli!



 



Ingredienser


200g mörk sockerfri choklad, minst 70%

ca 3dl grovhackade naturella nötter, tex pistage, hasselnötter, mandlar, jordnötter



Gör såhär


1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Grovhacka nötterna.

3. När chokladen smält gör små rundlar

på ett bakplåtspapper.

4. Strö över lite nötter.

5. Ställ svalt.

Klart!

Chokladfudge

Av Cecilia - 2015-12-12 15:19

Chokladfudge





Den godaste fudgen kommer här!

Ibland kan man få en fudge att smula eller

så vill den inte stelna.

Men här kommer ett toppenrecept som blir perfekt.

De kommer smälta gott i munnen!

Tänk på att få upp rätt temperatur när den kokas.

Och den kan smaksättas med precis vad man tycker om.

Jag gjorde en sats med mjölkchoklad och en med

chokladapelsin, båda lika goda!

Ett tips; gör dubbel sats för de kommer gå åt...





Ingredienser


3dl vispgrädde
3dl socker
1dl ljus sirap
50gram smör
2msk flytande honung
100 gram marabou mjölkchoklad, eller vilken annan

choklad som helst man tycker om tex apelsin, mint, nötter




Gör såhär


1.Blanda grädde, socker och sirap i en större kastrull och koka upp.

 2.Låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 122 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen eller gör kulprovet.

Rör om då och då.

 3.När smeten visar 122grader, dra kastrullen från plattan och rör

ner smör och honung. 

4. Ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen 2 minuter.

5.Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt.

6.Klä en form med bakplåtspapper. Häll upp smeten i en form ca 15*25cm. 

7. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar. De går bra att frysa.




  

Skumtomtefudge

Av Cecilia - 2015-11-25 16:05

Skumtomtefudge

 

 


Har inte hunnit hänga på bloggen så

mycket med nya recept på ett tag nu. Med en ny familjemedlem

går den mesta tiden till att lära känna våran nya lilla bebis  

Men nu har vi börjat julbaket här hemma iallafall.

Det blev först lite julgodis - skumtomtefudge,

Rocky road och Dumlechips.

Så här kommer receptet på den goda skumtomtefudgen

som ni måste göra.  

 

 

 

 

 

Ingredienser

 

 

200g skumtomtar

100g smör

3dl socker

2dl vispgrädde

200g vit choklad

 

 

 

Gör såhär

 


1. Klä en form ca 20*20cm med bakplåtspapper

2. Klipp skumtomtarna i bitar direkt ner i en kastrull.

3. Blanda i smör, vispgrädde och socker.

Värm på svag värme tills allt smält. Öka därefter värmen

och låt det koka i ca 10min. Rör då och då.

4. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från värmen

och lägg i chokladen. Rör tills allt smält och smeten blivit blank.

5. Häll upp fudgen i formen och låt stelna kallt.

6. Skär upp i bitar.

Förvara i kylen eller frysen.

 

 

 

Äppelmuffins

med smulströssel





Härligt goda, höstiga muffins med äpplen,

kanel, vanilj och smulströssel på toppen.

Perfekt gofika att bjuda på nu i höst!




 

 

Ingredienser


Muffinssmet - 10-12 st

3stägg

2dl socker

100gsmör

2,5dl mjölk

2tskvaniljsocker

4,5dl mjöl

2tskbakpulver


Fyllning

4st äpplen 

1msk smör

2msk socker

1msk kanel kanel

0,5dl sirap

 

Smulströssel

75g kallt smör

1dl havregryn

1dl flagad mandel

2msk socker

1msk vaniljsocker

1dl vetemjöl




Gör såhär



1. Sätt ugnen på 180 grader.


Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar.


2. Stek äppelbitarna i smör, sirap och socker och pudra sedan över kanel.


 Ställ äppelbitarna åt sidan för att svalna under tiden.

3.Blanda och nyp ihop alla ingredienserna till smulströsslet i en bunke.

4. Vispa ägg och socker i en annan bunke.
5. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och rör ned i äggblandningen.
6. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke,

vänd ned och rör ihop till en jämn smet.

7. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna, ca 3/4.

8. Lägg i äppelbitar och toppa med smulströsslet.

9. Ställ in plåten mitt i ugnen 20-25min.

10. Låt svalna och pudra gärna över lite florsocker.



Ovido - Quiz & Flashcards