Chokladmoussetårta
med hallon och pistagenötter
Bjöd bla på denna goding förra helgen när jag hade ett gäng glada tjejer över på ett klädparty. Den blev väldigt omtyckt! Men inte så konstigt kanske när den är en riktigt kladdig chokladbomb? Botten
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad
Mousse
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad valfri choklad (mörk är god, jag använde fazer)
70 g smör
saltrostade pistagenötter (till servering)
Hallon (till servering)
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Botten: Rör samman alla ingredienser till botten.
Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
3.Mousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
4.Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten.
5. Rör till sist ner grädden.
6.Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen.
7.Låt tårtan svalna och "sätta sig" i kylen i ett par timmar. Så gör den gärna en dag innan.
8.Strö slutligen över hackade, saltrostade pistaschnötter och hallon.
Pannacotta är så enkelt och så gott att göra. Perfekt att göra i förväg och går att variera i massor. Här kommer en variant med nutella. Laga och njut! Nutellapannacotta. (4pers) 2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella.
Gör så här:
1.Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter.
2. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda på svag värme. Ta bort från plattan och lägg ner gelatinbladen och rör om tills allt blandat sig. 3.Blanda sedan ner nutellan, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen och ställ in i kylen i minst 4 timmar.
Snögubbetårta
Inte det lättaste kanske att få till det riktigt som man vill
med tre småbarn, tidsbrist och så hade jag
dålig marsipan att jobba med. Därför fick näsan fick bli en riktig morot,
men den blev allt söt ändå. Vi hade roligt när vi gjorde den och
det är ju huvudsaken!
Den består av chokladbottnar och en fyllnig av skumtomtar och choklad.
Dekorerad med vispgrädde, kokosflinogor, marsipan och noblesse.
Juldessert
med Skumtomtefluff
och Chokladmousse
En julig dessert med en botten av chokladmousse
och ett lager skumtomtefluff blev Mums
Enkelt, snabbt och super att förberedda långt innan.
Ingredienser
4 port.
80g skumtomtar (ca 10st)
5dl vispgrädde
2st äggulor
100g mörk choklad
Gör såhär:
1. Värm 3dl av grädden i en kastrull och lägg
i skumtomtar. Låt det smälta, men får ej koka.
2. Ställ i kylskåpet minst fyra timmar, gärna över natten.
3. Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa resterande grädde, men ej för hårt.
4. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
5. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
6. Fördela moussen i portionsglas/formar. Låt stelna i kylen minst en timme.
7. Vispa upp skumtomtegrädden. Spritsa den över chokladmoussen.
8. Dekorera. Klart