Vaniljpannacotta
med äppelkompott &
knäckigt smultopping
Nu när hösten har kommit är det ju högsäsong
för bla äpplen. Och det har jag ett sug efter
nu såhär i säsong bla med lite kanel och kardemumma
på det..mmm!
Så här kommer en god dessert med en härlig
vaniljpannacotta som gifter sig bra med äppelkompott,
och såklart en god knäckig topping på det.
En riktig höstig dessert!
Ingredienser
4port
Pannacotta
1,5 gelatinblad
3dl vispgrädde
0,5dl socker
1tsk vaniljpulver
Äppelkompott
1dl vatten
0,5dl socker
0,5tsk vaniljpulver
1tsk kanel
1 stort äppel eller två små
Knäckig topping
25g smör
3msk råsocker
1dl havregryn
1tsk kanel
0,5tsk kardemumma
Gör såhär
1. Börja med äppelkompotten - skala och skär
äpplet i små tärningar.
2. Koka upp vatten, socker, kanel och vaniljpulver.
Blanda i äppelbitarna och låt koka på
svag värme någon minut så att äppelbitarna mjuknar.
3. Sila kompotten genom en sil. Ställ åt sidan att svalna.
4. Pannacotta - Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5min.
5. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljpulver.
Ta kastrullen åt sidan och lägg i gelatinbladen.
Blanda tills de har smält.
6. Ta fram fyra portionsskålar/glas. Lägg hälften av äppelkompotten
i botten av varje portion.
7. Häll över pannacottan. Ställ in i kylen minst två timmar.
8. Gör under tiden toppingen - smält smör i en kastrull och häll i råsocker.
Låt det smälta och bubbla till ljusbrunt.
9. Tillsätt havregryn, kanel och kardemumma.
10. Låt allt bli rostat, men rör om då och då så det ej bränns.
Häll upp i en skål och låt svalna.
11. När pannacottan har stelnat lägg på resterande av äppelkompotten.
Hacka till och strö över toppingen.