Cilla bakar

Jordgubbssaft- och marmelad

Av Cecilia - 2014-07-06 16:53

Godaste

Jordgubbssaften

& jordgubbsmarmeladen

med vanilj





Detta är inget bakande men vill ändå dela med mig av

vad vi mer har gjort av alla de jordgubbarna jag och barnen

var och plockade för några dagar sedan.

Det blev så himla god saft och marmelad!

Det blir underbart gott med jordgubbar såklart, men blandade

också i lite vanilj som gjorde det snäppet godare.

Det smakar sommar...





 



Jordgubbssaft



4 liter jordgubbar
8dl vatten
12dl socker

1 vaniljstång




Gör så här:


1.Rensa och skölj jordgubbarna och lägg dom i en stor kastrull.
2.Häll på vattnet och låt koka upp
3.Låt koka i 10 min. Och under tiden mosar du jordgubbarna.
4. Häll bärmassan i en sil eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och rinna i 30 minuter.

5.Häll sedan tillbaka saften i den rengjorda grytan.

6. Gör ett snitt i vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i saften.

Låt koka upp och blanda ner sockret och rör tills det löst sig.
7.Ta grytan åt sidan, ta upp vaniljstången

 och låt svalna lite innan du häller upp saften i flaskor.


  Saften kan frysas in i plastburkar om man vill.



Jordgubbsmarmelad


2liter jordgubbar
700 gram syltsocker
1 vaniljstång



Gör så här:

1.Skölj och rensa jordgubbarna. Dela dem i bitar eller behåll dem hela (smaksak).

2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.

3. Lägg jordgubbar och vaniljstång och frön i en gryta. Rör ner sockret.

4. Koka upp, och koka på svag värme ca 10 minuter. Ta bort skummet som blir med en sked.

Ta även upp vaniljstången.

5.Häll upp marmeladen på rena, varma burkar som du värmt i

ugnen på 100grader i tio minuter.

6. Lägg burkarna i ett kallbad och sätt fast locken på burkarna.

Det kommer knäppa till lite när det vaccumpackas.


 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards