Cilla bakar

Marängtårta

Av Cecilia - 2014-06-26 21:19

Marängtårta




Gjorde en riktigt somrig tårta till midsommardagskvällens efterrätt

med sega marängbottnar penslade med vit choklad.

Hemgjord vaniljkräm med en hint av citron, ett lager vaniljgrädde,

hackade daimbitar och massa jordgubbar och blåbär.

Familjen tyckte om den då hela gick åt!!







 



Ingredienser


Marängbottnar

3st äggvitor

3dl strösocker

1tsk citronsaft

2 tsk maizena



Vaniljkräm


1 äggula


1dl strösocker


3msk maizena


1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)


2,5dl mjölk


15g smör


Dekoration

2dl vispgrädde

1msk vaniljsocker

100g vit choklad

saft från en halv citron

1st dubbeldaim

jordgubbar, blåbär




Gör såhär

1. Marängbottnar - sätt ugnen på 150 grader.

Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt,

bunken skall gå att vända upp och ner.

2. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig

och bildar små toppar. Blanda i maizena.

3. Rita ut två stycken 15cm rundlar på bakplåtspapper.

4. Lägg marängsmeten jämt i de ritade rundlarna.

5. Grädda marängen i mitten av ugnen. Efter 15 minuter sänk värmen till 100 grader

och grädda i ytterligare 30 minuter.

Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och lite krämig inuti.

Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.


6. Vaniljkräm - rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.


7. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans


i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.


8. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången


och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.


9. Blanda och häll alltsammans i kastrullen.


Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills


den tjocknar. Den ska ej koka.


10. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret


och blanda tills smöret har amält. Låt svalna.

Blanda i lite saft från citron om man vill.

11. Sätt ihop tårtan - smält den vita chokladen.

Pensla på de båda marängbottnarna.

12. Lägg på vaniljkräm på en botten.

13. Lägg på den andra marängbotten.

14. Vispa grädde med vaniljsocker. Bre över tårtan.

Toppa med grovhackad daim och massa bär.





 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards